Lansarea cărții „Batalionul 404 Cercetare. O istorie în istorie”

Pe data de 26 septembrie 2018, la Buzău, la Centrul de Instruire pentru ISR, Parașutiști, Operații Speciale și JTAC „General-maior Grigore Baștan”, a avut loc un eveniment cultural remarcabil, lansarea cărții „Batalionul 404 Cercetare. O istorie în istorie”, autor gl. bg. (r) Dumitru Miu, realizare a Editurii Editgraph din localitate.

La manifestare au participat generali, ofițeri, maiștri militari, subofițeri și militari în termen, cercetași-parașutiști, în rezervă și în retragere, care au făcut parte din Batalionul 404 cercetare sau care au coordonat unitatea de la Buzău din partea Marelui Stat Major/Statul Major General și a Statului Major al Forțelor Terestre, cadre militare active, soții și copii ale/ai foștilor cercetași-parașutiști de la B. 404 Cc.

Evenimentul se detașează de altele asemănătoare prin faptul că reprezintă o continuare în imagini, aidoma unui album sau film, a cărții „Batalionul 404 Cercetare. Istoria unor învingători” aparținând aceluiași autor, apărută la Editura Universității Naționale de Apărare „Carol I” București, în anul 2012.

Prin noua carte, care conține trei volume, fiecare a 566 de pagini, autorul în calitate de „regizor” reconstituie istoria de 47 de ani (1 februarie 1958-1 aprilie 2005), an cu an, a Batalionului 404 cercetare, una dintre cele mai reprezentative unități de cercetare a Armatei României: subordonarea unității la Marele Stat Major/Statul Major General (prin Direcția de Informații a Armatei/Direcția Informații Militare și Direcția Cercetare/J2) și la Statul Major al Forțelor Terestre; aspecte din pregătirea pentru luptă a unității (activități de pe aerodrom și lansări cu parașuta, trageri, aplicații, conducerea tehnicii de luptă și de blindate, scafandrerie, tabere de instrucție la munte și la apă, supraviețuire, conferirea drapelului de luptă, vizite ale unor delegații militare străine, instruiri în comun cu cercetași din alte armate, etc.); participarea la misiuni în teatrele de operații militare; competiții sportive interne și internaționale; încorporări și treceri în rezervă; depunerea jurământului militar; activități culturale și artistice; dotarea cu armament și tehnică de transmisiuni, etc. În partea de început a cărții, autorul prezintă unele aspecte din activitatea Secției a 2-a informații militare (Direcției Informații) din Marele Stat Major, în perioada 1859-1958, pe linia cercetării la trupe și în cadrul învățământului militar, iar în ultima parte, imagini din activitatea de atașat militar cu cei care au îndeplinit această funcție proveniți din cadrul Batalionului 404 cercetare sau de la Direcția Informații Militare, Direcția Cercetare/J2, Statul Major al Forțelor Terestre (locțiitori ai șefilor structurilor menționate, șefi ai Secției cercetare la trupe, ofițeri din Biroul cercetare de specialitate), care au coordonat activitatea unității de la Buzău.

Cartea, în cele trei volume, se bucură de o prefață strălucită aparținând gl. bg. (r) CS I dr. Gheorghe Văduva un fost, binecunoscut, redactor-șef al săptămânalului ostășesc „Observatorul militar”.