Eveniment 02.03.2025

Astăzi 2 martie 2025 se împlinesc 35 de ani de la înființarea Muzeului Național al Aviației Române . Aniversarea a fost marcată printr-un eveniment care a avut loc vineri 28 februarie 2025 ,la care a am participat la invitația conducerii muzeului și care s-a desfășurat la Centrul 85 Comunicatii Aero și Informatică!
Au fost prezenți reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Aeriene , Aeroclubului României, ai asociațiilor și fundațiilor, precum și colaboratori și istorici .
În expunerile și luările de cuvânt s-au trecut în revista activitățile organizate în cadrul muzeului de-a lungul timpului și au fost înmânate distincții aniversare!
În prezent muzeul trece printr-un amplu proces de modernizare care se va finaliza în anul care urmeaza!

23 ianuarie 2025

S-a întâmplat în 23 ianuarie 1922: La această dată, a venit pe lume Grigore Baştan, primul general paraşutist al României, care a avut un rol important în dezvoltarea paraşutismului, el fiind considerat părintele paraşutiştilor militari români. Pe lângă meritele sale de a reforma această armă de elită a armatei române, Grigore Baştan a devenit un veritabil reper în istoria paraşutiştilor. El a deţinut timp de 45 de ani recordul naţional la saltul cu paraşuta, până pe 12 aprilie 2015, şi se spune că ar fi sărit și cu fiul său, Marius, în braţe (care avea doar cinci ani), pentru a demonstra cât de sigură era paraşuta inventată de el. Generalul-maior Grigore Baștan s-a născut în localitatea Coșcodeni, comuna Flămânzeni, jud. Bălți (azi în Republica Moldova) și a decedat în ziua de 8 februarie 1983, la București. El a făcut parte din prima companie de parașutiști militari din armata română, subunitate înființată la data de10 iunie 1941, subunitate care, în anul 1944, a participat la luptele din nordul Bucureștiului. În anul 1950, el și-a adus o contribuție esențială la reînființarea primului batalion de parașutiști și a avut un aport valoros la dezvoltarea pe noi baze a acestei specialități militare, în pregătirea a mii de parașutiști militari.
Generalul Baștan a avut preocupări în dezvoltarea materialelor de desant, iar spiritul său de inventator și inovator a dus la realizări notabile, inclusiv prin realizarea completului de parașute BG-7M (principală) și BG-3M (de rezervă), folosite pe o perioadă îndelungată în Armata României. La data de 20 august 1970, generalul Grigore Baştan, comandant în acel moment al Trupelor de Paraşutişti şi locţiitor pentru paraşutişti al Comandantului Aviaţiei Militare, a stabilit un record naţional de paraşutare, executând un salt din aeronavă de la înălțimea de zece mii de metri, cu o cădere liberă de șapte mii de metri, record care a fost, vreme de 45 de ani, de neatins. „Această zi de 20 august a intrat în istoria paraşutismului românesc, privind atât pe cel sportiv cât, mai ales, pe cel militar: sportiv pentru că atunci a fost efectuată o paraşutare de la altitudinea de 10.000 de metri cu cădere liberă 7.000 m, şi militar pentru că a fost executată cu completul de paraşute BG7M şi BG3M care, începând de atunci, echipează unităţile de paraşutişti din Sistemul Naţional de Apărare. Parametrii paraşutării mai conţin şi două elemente semnificative: deplasarea pe orizontală s-a produs pe o distanţă de 11 kilometri. Paraşutarea s-a efectuat dintr-un avion AN-24T pilotat de către colonelul Iacob Mihai, aflat în echipaj cu copilotul Malaicu Iosif, cu Bratu Genone, navigator de bord, cu Păştin Vasile, mecanic de bord”, scria în anul 1997, generalul Iosif Rus, într-o publicaţie dedicată memoriei generalului Baştan.
Grigore Baştan a devenit o legendă vie a paraşutiştilor militari şi sportivi. Eșl a fost implicat în mod activ și în coordonarea parașutismului sportiv în România. În anul 1971, el devenea primul general parașutist din armata română și a condus destinele parașutismului militar românesc până la trecerea sa în rezervă în anul 1979. Ca o încununare a unei activităţi deosebite desfăşurate în slujba armatei, a apariţiei, dezvoltării, organizării şi pregătirii trupelor de paraşutişti, a unei activităţi de excepţie în domeniul paraşutismului sportiv, a activităţii de inventator al unor tipuri de paraşute aflate în dotarea trupelor de paraşutişti, prin decretul din 7 mai 1971 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, i s-a acordat gradul de general maior (pe atunci, așa se numea gradul de general de brigadă cu o stea de azi). Pe durata celor patru decenii de carieră militară, din care peste trei decenii în slujba paraşutismului militar românesc, Grigore Baştan a executat un număr de 677 salturi cu paraşuta, în toate condiţiile meteo, inclusiv iarna, salturi pe apă, lacuri sau pe Marea Neagră, în zona muntoasă, pe timp de noapte şi salturi de la mare altitudine.
El a fost trecut în rezervă la data 7 martie 1979. În ultimii săi ani de carieră, dar şi după pensionare, el a lucrat la redactarea unei istorii a paraşutismului militar românesc, lucrare care nu a putut fi publicată decât mult mai târziu, după căderea regimului comunist, din cauza caracterului confidenţial a activităţilor de organizare şi instruire a trupelor de paraşutişti. A trecut la cele veșnice după o scurtă suferinţă, în urma unui infarct miocardic, produs în urma unor emoţii puternice şi a unor discuţii contradictorii cu anumiţi factori de răspundere, în ziua de 8 februarie 1983. A fost înmormântat cu onorurile militare cuvenite în Cimitirul Militar Ghencea. Drept omagiu pentru activitatea depusă în slujba paraşutismului militar românesc numele său a fost atribuit Centrului de Instruire pentru Forţele Speciale pe vremea când această instituție funcționa la Buzău, precum şi unei străzi din acest oraş, considerat leagăn al paraşutismului militar. De asemenea, Şcoala generală nr. 6 din municipiul Buzău a primit numele generalului în toamna anului 2014.
Surse:
Eugen-Dorin Spătaru, Generalul-maior paraşutist Grigore Baştan, Revista Document
Eugen-Dorin Spătaru, O viaţă sub cupola de mătase. Generalul paraşutist Grigore Baştan,Editura Militară, 2015

Mesajul Nucleului de Onoare al FGGB -Torino. Sediul ANPD’I Torino 8 februarie 2025

*8 FEBRUARIE*, în sediu, la Torino, cu o parte din membrii Nucleului de Onoare al Fundației “Gen. Grigore Baștan”, comemorăm atât nașterea (23.01.1922), acum 103 ani, cât și cei 42 de ani (08.02.1983) de la urcarea la Cer a celui care a fost Gen. Grigore BAȘTAN, primul general parașutist al României, cel care dă nume Fundației din care facem parte și noi, cu orgoliu și onoare. Fie-i somnul lin și veșnică pomenirea! Bunul Dumnezeu să îl aibă în paza Sa și să primească rugăciunile noastre! 🙏🕯️
Cu pioasă și eternă gratitudine și recunoștință, în numele tuturor membrilor noștri, cu un salut la bască,
Președinte Prof. Dr. Adelina-Sonia Mărginean

Eveniment – 23 Ianuarie 2025

Bustul generalului Grigore Baștan. . Buzău
Multumesc membrilor fundatiei noastre pentru omagiul adus astazi generalului Baștan, impreuna cu garda asigurata de Batalionul 52 Operatii Speciale!!

Eveniment – 22 Decembrie 2024

Fundatia “General Grigore Baştan” a depus coroane de flori la Troita Paraşutistului din incinta TVR si la monumentul asociatiei “Club 22” ,în memoria eroilor cazuti la datorie in timpul Revolutiei din decembrie 1989.
Recunoştintă vesnică!

Eveniment – lansarea cărții „Airborne„

Fundația „General Grigore Baștan” în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, Editura Militară și Asociația Tradiția Militară, a organizat lansarea cărții „Airborne! Despre o poveste neromanțată a istoriei trupelor de paraşutişti”, autori Soare Vasile și Tocilă Constantin Doru.
Lansare cărții s-a înscris în ciclul evenimentelor dedicate împlinirii a 80 de ani de la sacrificiul suprem al parașutiștilor militari în luptele pentru apărarea Nordului Capitalei, din perioada 23-28 august 1944.
Au luat cuvântul domnul Marius Iorgulescu, directorul Editurii Militare, domnul Alin Spânu, istoric, profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universității București, domnul gl.bg. Vasile Soare și domnul col.(r) Doru Constantin Tocilă, autorii lucrării.
Membrii Asociației Tradiția Militară au purtat ținutele parașutiștilor militari din anul 1941 și au prezentat o demonstrație de reconstituire istorico-militară specifică anului 1941, iar domnul Feher Gabriel a purtat și prezentat ținuta specifică militarilor germani din anul 1941
Mulțumim pentru participare la eveniment a reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, Statului Major al Forțelor Terestre, Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, Brigăzii de Informații Militare „Mareșal Alexandru Averescu”, Asociaţiei General Radu Theodoru, Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociației Diplomaților Militari în Rezervă și în Retragere, Asociației Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – Bucureşti, Asociației Tradiţia Militară, Ligii Aeriene Române, Ligii Navale Române, Asociației TV 22, Nucleelor Fundației „General Grigore Baștan” din Buzău și din Merei.

 

Eveniment 22 Decembrie 2024

Fundatia “General Grigore Baştan” a depus coroane de flori la Troita Paraşutistului din incinta TVR si la monumentul asociatiei “Club 22” ,în memoria eroilor cazuti la datorie in timpul Revolutiei din decembrie 1989.
Recunoştintă vesnică!

Eveniment La Palatul Cercului Militar Național

Palatul Cercului Militar Național -Sala Bizantină a găzduit evenimentul dedicat împlinirii a 103 ani de la nașterea primului general parașutist din Armata Română , Grigore Baștan!
În deschiderea evenimentului , președinta fundației doamna Valentina Baștan a mulțumit cu profundă considerație reprezentanților din structurile Ministerului Apărării precum și asociațiilor și fundațiilor,ofițerilor activi și în rezervă,parașutiști militari și sportivi, aviatori, prieteni și cunoștințe, celor din familie care au acceptat invitația și de a caror prezența ,Fundația “General Grigore Baștan” se consideră onorată!
În luările de cuvânt a celor ce au dorit să povestească din amintirile lor despre comandantul și părintele lor spiritual , legenda parașutiștilor militari, au reușit să transmită multă emoție dar și sentimentul că figura generalului a rămas încă în sufletele celor care l-au cunoscut!
S-a vorbit despre realizările remarcabile ale deschizătorului de drum al parașutismului militar modern în România ,despre performanțele militare și sportive despre curaj și spirit de corp, despre pasiune și dedicare!
Au fost înmânate diplome de excelența unor ofițeri și subofițeri, din cadrul Batalionului 495 Parașutiști “Capitan Ștefan Șoverth , Batalionului 313 Cercetare în Adâncime precum și unor Nuclee ale fundației”General Grigore Baștan”, din Merei,Bacău,Buzău,Brașov,Rosiorii de Vede,pentru implicare deosebită ,profesionalismul și contribuția valoroasa la organizarea evenimentelor sub egida fundației!
În memoria generalului Grigore Baștan au fost înmanate atestate de Membru de Onoare domnului lt.col(r) Dumitrescu Marcel Dorinel,doamnei Florica UȚÂ și domnului Gheorghe UȚĂ ,pentru contribuția deosebită la păstrarea și dezvoltarea tradițiilor parașutismului militar românesc!
A fost prezentat bilanțul activităților pe anul 2024 precum și raportul de activitate care arată nu numai numarul considerabil al activităților dar si impactul si complexitatea lor.
A fost prezentat planul activităților pe care ni le-am propus pentru anul 2025 si care in bună parte sunt desfasurate împreună cu structuri din M.Ap.N, atât la nivel național cât și internațional , asigurându-ne astfel de promovarea tradițiilor parașutismului militar si creșterea imaginii si prestigiului structurilor militare din cadrul MAp.N și în general a aeronauticii românești!
Evenimentul s-a încheiat cu un mic Program artistic susținut de actrița Doina Ghitescu,soprană, Irina Gîju,tenorul Paul Celmare , Denisa Păscuț și Codruț Andrei mandolinș, profesori la Școala de Muzică Armonia , carora le multumim pentru momentele artistice deosebite!
Aducem multumiri deosebite domnului general de brigadă(r) Achim Alstanii care la cei 93 de ani , împreună cu un grup de membri al fundației noastre au depus o coroană de flori la bustul generalului Grigore Baștan , cu o gardă asigurată de Batalionul 52 Operații Speciale!
Mulțumim tuturor celor prezenți la eveniment si in general ,tuturor susținătorilor noștri care ne sprijină continuu si sunt alături de noi pe drumul dificil dar plin de satisfacții al păstrării și promovării tradițiilor militare ale parașutiștilor romani și al creșterii imaginii și prestigiului Armatei Române!
Vă multumim.

 

 

42 de ani de la plecarea generalului parașutist Grigore Baștan la “Regimentul de dincolo de nori”.

Cu deosebit respect, vă aducem la cunoștință că în data de 7 februarie 2025 , începând cu ora 11,00 , pe Aleea Principală a Cimitirului Ghencea Militar , va avea loc ceremonia militar-religioasă dedicată comemorării a 42 de ani de la trecerea în “Regimentul de dincolo de nori” a generalului Grigore Baștan., primul general parașutist din Armata Română!
Evenimentul se desfășoară în onoarea memoriei acestui remarcabil lider militar, simbol al curajului și devotamentului față de țară.
Vă informăm despre acest moment de profundă semnificație, considerând că prezența dumneavoastră ar sublinia respectul comun față de valorile pe care le-a slujit cu onoare generalul Grigore Baștan.