Participarea FGGB la ceremonia anivarsarii a XXVI-a de la crearea Batalionului cu destinatia speciala „Fulger”

Pe 01 noiembrie 2018 a avut loc ceremonia solemnă consacrată aniversării a XXVI-a de la crearea Batalionului cu destinație specială “FULGER”, iar Fundatia General Grigore Bastan a participat,  în calitate de invitat de onoare, prin Valentina Baştan – Preşedinte, General de brigadă Marius Crăciun – Vicepreşedinte şi Vasile Soare – consilier principal.

La eveniment au prezenţi şi Eugeniu Sturza-Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Igor Cutie – General de brigadă Şef Marele Stat Major, Radu Burduja – Comandantul Armatei Naţionale, secretarul General de Stat al Ministerului Apărării, ataşati militari, ofiţeri şi civili, alături de personalităţile locale.

Reprezentanţii Fundaţiei General Grigore Baştan au avut o scurtă întrevedere cu Comandantul Armatei Naţionale, General brigadă Igor Cutie, ocazie cu care s-au avut în vedere posibilităţi de colaborare cu scopul păstrării şi promovării tradiţiilor paraşutismului militar. S-a subliniat, de asemenea, intenţia FGGB de a face cunoscută figura emblematică a primului paraşutist al României, General Grigore Baştan, născut pe meleagurile moldovene din ţara de baştină.

În cuvântul preşedintelui FGGB s-a amintit că data de 1 noiembrie este o zi de sărbătoare şi pentru paraşutiştii militari români, aceasta marcând 68 de ani de la înfiinţarea primului batalion de paraşutisti din România – 1 noiembrie 1950, la a cărui comandă s-a aflat locotenentul major Grigore Baştan.

Cu această ocazie s-a înmânat domnului Ion Ojoc, comandantul batalionului cu destinaţie specială ”FULGER”, o plachetă aniversară şi titlul de Membru de Onoare al Fundaţiei General Grigore Baştan.

Totodată, s-a mai acordat titlul de membru de onoare al FGGB următorilor ofiţeri:

  • Locotenet-colonel Veaceslav BALAN
  • Maior Constantin CÎȘLEANU
  • Maior Simion BÎTCĂ
  • Maior Ruslan VARIVANOV
  • Maior Ion SÎRBU
  • Căpitan Constantin VASÎLCA
  • Căpitan Roman GORMAH
  • Căpitan Natalia DARII
  • Plutonier adjutant Sergiu SÎRBU

Festivitatea s-a incheiat cu o masă ostașească.

Cu ocazia deplasării, reprezentanţii FGGB  au vizitat Muzeul Militar din Chişinău şi au avut o întâlnire cu Şeful Centrului de Cultură şi Istorie Militară, prof. dr. Vitalie  CIOBANU!

Ultimul punct de pe agenda Fundaţiei a fost vizita în comuna natală a generalului Grigore Baștan Coscodeni, însoţiţi de comandantul Batalionului Fulger, unde au fost întâmpinaţi de Primarul comunei, Ştefan Herta, cu care s-a discutat posibilitatea amplasării unei plăci memoriale în localitate şi alte oportunităţi în memoria generalului Grigore Baștan.

„Am fost plăcut surprinşi să asistăm la o prezentare a personalităţii generalului Baştan facută de elevii şcolii gimnaziale din localitate.

Mulţumim tuturor autorităţilor moldovene care au facut posibilă prezenţa noastră la această importantă manifestare şi comandantului batalionului cu destinaţie specială ”FULGER”, ltc. Ion Ojog, brevetat ca parașutist militar, în România, la Centrul de instruire pentru Operaţii Speciale ”General-maior Grigore Baștan” Buzău în 2005. ”  Valentina Baştan – Preşedinte FGGB.